In Schotland wordt de aandacht gevestigd op een toenemend aantal percelen besmet met aardappelcystenaaltjes. Ongeveer 80% van het pootgoed in het Verenigd Koninkrijk wordt vermeerderd in Schotland. Het gaat om ruim 11.000 ha op een totaal van 28.000 ha aardappelen in Schotland.

Het groter aantal besmettingen wordt toegeschreven aan de strengere Europese wetgeving die sinds een paar jaar in voege is. Momenteel zijn 5,4% van de geteste percelen voor pootgoed in Schotland positief, vóór de EU-regelgeving was dit 2%. De nieuwe EU-regelgeving zegt ondermeer dat een staalname moeten gebeuren met 100 prikken per ha en 1500 cc grond. In veel landen was dit voordien 600 cc. In Vlaanderen wordt voor pootgoed als jarenlang bemonsterd aan 1500 cc per ha.

Vooral de regio Angus worden veel positieve velden gevonden. In Engeland en Wales, waar vooral consumptie geteeld wordt, is 64% van de velden besmet met cystenaaltje. Voor Schotland nadert dit cijfers stilaan de 30%, waarvan ongeveer 70% positief test op de 2 soorten cystenaaltje, nl. Globodera rostochiensis en G. pallida.

Ondermeer Agrico UK, dat 1400 ha pootgoed vermeerdert in Schotland, ziet het probleem toenemen. Ongeveer 6% van hun percelen zijn niet meer geschikt voor pootgoed door aaltjes. Ze hopen van het probleem aan te pakken door rassen met een dubbele resistentie te telen, zoals Arsenal en Performer.

Er wordt nagedacht om pootgoed van dubbel resistente rassen te vermeerderen op besmette percelen, want teelt van resistente rassen is de beste maatregel om de besmetting te doen dalen, en dan dat pootgoed binnen UK te gebruiken op (consumptie)percelen die al besmet zijn. Er is hiervoor overleg met Pepsico (interesse in ras Arsenal voor chips) en McCain (interesse in Performer voor friet). Maar hiervoor moet echter de regelgeving aangepast worden.

 

De Schotse overheid vraagt extra aandacht om percelen aaltjesvrij te houden en zo de pootgoedteelt niet in het gedrang te brengen. Want vooral G. pallida is moeilijk om aan te pakken, daar er in UK momenteel weinig rassen geteeld worden die daar resistent tegen zijn. Als inspiratie kijken de Schotten naar Nederland, waar het zetmeelgebied vroeger zeer sterk besmet was met pallida, maar nu is het probleem door de teelt van hoogresistente rassen grotendeels aangepakt.

Meer info over de pootgoedteelt in Schotland kan je in deze blog vinden.