Dit bewaarseizoen werden al problemen gesignaleerd met roodrot in pootgoed. Roodrot zorgt voor rot in de knollen en lijkt vrij goed op bacterierot. Typisch voor roodrot is dat de knollen enige tijd na opensnijden rood verkleuren en een terpentijnachtige geur. Aangetaste knollen voelen binnenin rubberachtig aan en bij knijpen komt er vocht uit.

Roodrot werd eerder al toegelicht op de Algemene Vergadering in 2012 (zie tekst hieronder) en kwam ook al aan bod op een bacteriestudiedag op ILVO, waar roodrot als nr. 5 van de rotters naar voorkwam in een survey in 2011 (zie slide).

Roodrot wordt veroorzaakt door Phytophthora erythroseptica en werd al in 1926 beschreven. Het is een grondgebonden schimmel, die vooral is de VS en Canada voor problemen zorgt, dit door een combinatie van klimaat, beregening, korte rotatie en hoge ziektedruk. Voor de bestrijding worden combinaties gemaakt van grond-, gewas- en na-oogstbehandelingen, omdat een enkelvoudige bestrijding niet werkt. In Europa duiken problemen op sinds 2008 en zijn geen middelen erkend. Er worden ook zeer sterke rasverschillen waargenomen: o.a. Spunta, Felsina, Monalisa, Lady Rosetta en Première zijn zeer gevoelig.