In september werd op een veld consumptie-aardappelen in Denemarken wratziekte ontdekt. De laatste melding van deze quarantaineziekte in Denemarken dateert van 33 jaar geleden. De ziekte werd vastgesteld op een veld zetmeelaardappelen, waarvan bij de ontdekking al 1/5 aan de fabriek geleverd was. De vrees is dan ook groot dat de ziekte op die manier verder zal verspreid zijn dan enkel het besmette veld.
Wratziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, Synchitrium endobioticum, en kan zeer lang (tot 30 jaar) in de grond overleven. Op aangetaste knollen vormt de schimmels (bloemkoolachtige) wratten, waarin de overlevingsstructuren gevormd zijn. De ziekte komt niet voor in België, maar wel bijvoorbeeld in Nederland. De laatste vaststelling in Nederland is nog maar een paar jaar oud en betrof een veld consumptie-aardappelen in de gemeente Bergeijk, op amper 5 km van de Belgisch-Nederlandse grens. Naar aanleiding van deze vondst loopt momenteel een project bij ILVO en Inagro rond wratziekte (POWADIS, gefinancierd door FOD Volksgezondheid), waarin o.a. analysetechnieken op punt gesteld worden voor het geval mocht de ziekte opduiken in ons land.
De schimmel kent verschillende “onderstammen”, die fysio’s of pathotypes genoemd worden. De meest voorkomende soort is pathotype 1, waartegen de meeste aardappelrassen resistent zijn. Er zijn echter een aantal rassen niet resistent, o.a. Bintje, Charlotte en Sinora. De vondst tegen de Belgische grens betreft ook pathotype 1.
Foto: knollen aangetast door wratziekte