Op dinsdag 3 juni ging onze jaarlijkse studiereis door, ditmaal richting Wallonië. Na een toelichting rond actualiteiten en proeven in pootgoed door Belchim trokken we richting Haulchin met name naar “Ferme de la Tour”, uitgebaat door de familie Delbeke. Vader Joseph Delbeke, afkomstig uit Spiere-Helkijn, kwam op dit bedrijf, dat inmiddels uitgebaat wordt door zijn zonen Pierre en Etienne Delbeke. Pierre en vader Joseph (zie foto) toonden ons hun bedrijf en vertelden heel open over hun bedrijf en de pootgoedteelt. Ferme de la Tour is het eigenlijke akkerbouwbedrijf; Comexplant is de organisatie die pootgoed sorteert, verpakt en verkoopt. Er zijn daarnaast ook loonwerkactiviteiten en tot slot een wijntak.
Het akkerbouwbedrijf omvat o.a. 75 ha wintertarwe, 23 ha suikerbieten, 22 ha consumptie-aardappelen en 110 ha pootaardappelen. Er is stockage voor 100 ha pootgoed, deels wrak, maar in hoofdzaak kisten (3500 à 4000 ton in koelcellen). Er worden diverse rassen vermeerderd: Bintje (50), Exempla (7), Nicola (21), Kennebec (17) en sinds 2 jaar ook Turbo en Lady Felicia. Het pootgoed wordt grotendeels afgezet in België, o.a. voor Pomuni.
Pierre vertelde héél uitvoerig over zijn ervaringen met 2-fasig rooien in de strijd tegen bacterie. Ongeveer 90% van het pootgoed wordt op die manier gerooid, waarbij Bintje maar kort in een zwad ligt (1u) en moeilijke rassen + eigen basispootgoed minimum 15 dagen op zwad blijft liggen. De poters worden hierbij groen tot blauw. Voor eigen pootgoed is dit geen probleem en bij de afzet aan derden zijn hier goede afspraken over gemaakt. Er werd ook stil gestaan bij de ervaringen met ethyleen, dat o.a. gebruikt wordt in de bewaring van consumptie voor versmarkt en waar na deze bewaring nog probleemloos pootgoed kan gestockeerd worden.
Met heel veel belangstelling werd ook geluisterd & gekeken naar het verhaal over de wijnbouw op het bedrijf. Er zijn 18 ha wijngaarden aanwezig voor de productie van “Ruffus”, een schuimwijn.
Meer foto’s kan je hier bekijken.