In Nederland onderzoekt men vanuit het ministerie momenteel de mogelijkheid om NAK en zusterorganisaties te fusioneren. Blijkbaar is er kritiek op de huidige werking: keuringsdiensten worden aangestuurd en gecontroleerd door de overheid, die ook de bestuursvoorzitters benoemt. Maar het bedrijfsleven (vb. handelshuizen) bestuurt de keuringsdiensten. De sector vreest dan ook dat de overheid aanstuurt op een fusie van alle keuringsdiensten tot één organisatie. Een gelijkaardige fusie vond in 2012 plaats, nl. de NVWA (= Nederlandse FAVV).
Bij een fusie zou het private karakter dat NAK nu kent, verdwijnen en wordt dit een overheidsorganisatie. Er komt heel wat kritiek op dit initiatief, niet in het minst vanuit NAK zelf, die vrezen voor duurdere (overheids)keuringen. Ook de kweekbedrijven zijn fel tegen, want nu kan de NAK door zijn privé statuut ook keuren op bovenwettelijke normen, bijv. de (strengere) HZPC-normen. Na een fusie moet zowel een overheidsinstantie als een private keuringsdienst het pootgoed keuren. Ook de telers zien dit niet graag gebeuren: ondermeer Upt Hiddema, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen, maakt zich zorgen. “Het NAK-certificaat is een sterk merk. Dat ondersteunt de export en mag niet verloren gaan.”
Deze plannen maken deel uit van een Nederlands regeerakkoord en worden daarom verder uitgevoerd/onderzocht. Tegen de zomer zou er meer duidelijkheid moeten zijn.