Op 24 juli vond een excursie plaats in het kader van de pootaardappelacademie Zuid-West Nederland. Op het programma stonden 3 bezoeken. Naast een rassenproef van Agrico en een proefveld van Vlamings, werd een bezoek gebracht aan VOF-Gommeren in Kruisland, pootgoedteler in Kruisland. Hieronder een kort verslag van dit laatste onderdeel. Kees Gommeren teelt ruim 100 ha pootgoed en doet ook aan dienstverlening, met name sorteren en opzakken van pootgoed voor derden.
- Sorteertinstallatie
Op het bedrijf werd een nieuwe bunkersorteerinstallatie toegelicht, die intussen 2 seizoenen gedraaid heeft. De installatie betreft MV13 van de firma Grisnich uit Emmeloord, die sinds 2007 samenzijn met Tolsma. Grisnich heeft vooral ervaring met machines in fabrieken (“24-uurs” werking). De elektronische regeling werd uitgevoerd door Tolsma.
De sorteerinstallatie kan zeer flexibel ingezet worden, daar er 2 opvoerlijnen zijn en de machine ook zowel voor eigen als vreemd pootgoed gebruikt wordt. Na de opvoerband is een egelband voorzien, die desgewenst kan uitgeschakeld worden. De installatie is zodanig opgebouwd dat poter rechtstreeks de leeskamer in kunnen (bijv. bij materiaal van derden dat al gesorteerd is), of via de zeven gesorteerd wordt. Na sorteren kunnen de poters rechtstreeks in kisten of ook naar wachtbunkers getransporteerd worden. De bunker voor de hoofdmaat kan 15 ton opslaan; voor minder courante maten zijn 4 kleinere bunkers voorzien van elk 4 m³. De leeskamer is voorzien voor 6 personen en staat onder overdruk.
De grondstromen komen finaal allemaal samen naar 1 afvoer (zowel van de zeefband, de leeskamer als de sorteerinstallatie). De capaciteit varieert volgens Kees Gommeren in functie van het ras: bij een moeilijk ras als Spunta wordt 15 ton/uur gehaald, bij makkelijke rassen (ronde knollen) wordt 25 à 30 ton/uur gehaald.
Op diverse plaatsten op de installatie zijn vernevelkoppen voorzien om stofvorming zoveel mogelijk tegen te gaan (“stofdoes”). Daarnaast wordt de loods dagelijks gestofzuigd.
Op de installatie worden jaarlijks 7.500 à 8.000 ton pootaardappelen verwerkt. Een belangrijke “neventak” is sorteren/verpakken voor derden. Zo worden bijv. 3.500 ton poters in houten kratten gedraaid voor Bangladesh (week 36-42). Hiermee moet in principe alle grond verwijderd worden (importeis Bangladesh), maar zo vroeg op het seizoen is dit soms lastig.
Op de vraag hoe omgegaan wordt met partijen en hygiëne, wordt de installatie exclusief voor pootaardappelen gebruikt en niet voor consumptie. Partijen pootgoed moeten ook vooraf vrij bevonden zijn van ring- en bruinrot. Het reinigen & ontsmetten van de installatie is echter niet haalbaar door de omvang en complexiteit.
- Situatie te velde
Naast de sorteerinstallatie werden ook enkele monsters tentoon gesteld van staalnames op diverse pootgoedpartijen. Onder het motto “meten is weten” wordt wekelijks in detail de knolzetting en knoldikking bekeken om het ideale moment van loofdoding te bepalen en ook een zo hoog mogelijk saldo per ha te bekomen. Een van de aanwezige telers had een rekenblad ontwikkeld waar hij de knolaantallen in verwerkte (per klasse van 5 mm), dit gekoppeld aan een gemiddelde prijs voor de desbetreffende sortering. Er werd ook gewezen op het aantal knollen per maatsortering, eerder dan op gewicht, omdat dit een beter inzicht gaf in de te verwachten evolutie en keuze van loofdodingstijdstip.
Algemeen was te horen dat de knolzetting dit jaar aan de lage kant is en dat de groei uit het gewas is door de hitte. De loofdoding is dan ook amper gestart, en de vrees is dat sommige rassen met veel tel niet helemaal in de maat zullen groeien. De Nederlandse pootgoedtelers zijn in het kader van de bacterieproblematiek ook zeer beducht voor het verspreiden van bacterie via het klappen, ook bij de huidige droge omstandigheden. De loofdoding was dan ook een gespreksonderwerp bij de telers, o.a. al of niet inzetten van Reglone.
Opbrengstprognoses werden voorzichtig uitgesproken: er zou 15 à 20% minder ha-opbrengst verwacht worden. Ook in Noord-Nederland is de knolzetting en –dikking ook niet overal even goed.
Bij de monsters worden toch mooie cijfers gehaald. Er wordt 4x 1,5 m gerooid. Naargelang teler wordt een aftrek van 10 à 15% gehanteerd op dit monster. Daarbovenop wordt dan nog met 5 ton poters gerekend per ha die niet vermarktbaar zijn. Op de foto van links naar rechts (staalname 23 juli, 4x 1,5 m lengte): Konder: 33 ton | Première: 34 ton | Binella: 30 ton.
Meer foto’s van dit bedrijfsbezoek zijn in dit foto-album terug te vinden.
Voor de “scherpe” blikken: op de foto van de zeven is af te lezen dat de op de zeef voor maat 60-mm het cijfer “61” staat en “51” op zeef voor 50-mm…
In deze regio (Steenbergen, Roosendaal) was men trouwens volop aan het beregenen op 24 juli.