Op 3 december vond in Brussel een bijeenkomst plaats van ESPG (European Seed Potato Growers), de groep van Europese verenigingen van pootgoedtelers. Hieronder kort de voornaamste besluiten van de werkgroep.

1. Vals positieven bij pootgoed

Naar aanleiding van valse verdenkingen van ring- of bruinrot op Belgisch pootgoed enkele jaren geleden na export naar derde landen, vraagt ESPG een regeling om dit in de toekomst te vermijden. De problematiek werd aangekaart op de COPA-vergadering en kreeg ook de steun vanuit consumptie-aardappelen. Er wordt gevraagd van binnen de week een uitslag beschikbaar te hebben (nu 6 weken); dit is haalbaar door nieuwe soorten testen die beschikbaar zijn. Dit probleem zal vanuit ESPG ook nogmaals aangekaart worden bij de Europese Commissie.

2. Europees keuringsreglement

Er loopt een procedure om een meer geharmoniseerd Europees keuringsreglement op te stellen. Hierin wil men onder andere het aantal certificeringsklassen duidelijk aflijnen en afstemmen tussen de landen. Dit geldt ook voor de virusaantasting per klasse. De voorgestelde (Europese) norm is minder streng dan de huidige Vlaamse normen.

3. Verloop rooien

In Frankrijk zou 200 ha niet gerooid zijn (op 17.000 ha). Pootgoed dat vrij laat en in slechte omstandigheden gerooid werd, wordt door de Franse keurmeesters 2x per week gecontroleerd in de bewaring. De Franse sector wil geen risico’s nemen met twijfelachtige partijen. In Nederland is 108 ha niet gerooid (op 37.600 ha). Telers die zich hiervoor privé verzekerd hebben, krijgen hiervoor een vergoeding voor de helft van het verzekerde bedrag (dat gemiddeld 8.000 €/ha bedraagt). In België wordt het aantal niet gerooide hectaren op 65 ha geschat.

4. Prijsvooruitzichten

De Fransen zijn positief: de opbrengst en de sortering zijn beter. De markt wordt bovendien ondersteund door een goede prijs voor de consumptie. De onstabiele politieke situatie in Noord-Afrika (Egypte, Libië, Syrië) zorgt wel voor moeilijkheden in de export (garanties op betaling zeer lastig). Vanuit Nederland komen meer voorzichtige geluiden: men verwacht een kleiner saldo per ha dan vorig jaar, vooral door een lager ingeschatte verkoopprijs (vooral voor export).

5. Knolaantallen

Hoewel er stilaan (haalbare) technische mogelijkheden zijn om pootgoed te verkopen op knolaantal, lijkt dit nog niet direct aan de orde te zijn: de verkoop in vrac en big-bags neemt nog steeds toe. Dit kan een extra service bij de verkoop zijn, maar de meerkost is momenteel nog te groot.