De rechtbank in Den Haag heeft het pootgoedbedrijf Ebben in het Brabantse Groeningen een geldboete opgelegd van 4.500 euro.
Deze boete is te betalen aan Breeders Trust. Tevens heeft Breeders Trust afgedwongen dat Ebben per direct stopt met het natelen van pootaardappelen via zogenoemde deelteeltcontracten, op straffe van een boete van 5.000 euro per hectare.
Volgens de EU-verordening op het Kwekersrecht mag een akkerbouwer op het eigen bedrijf onder voorwaarden het pootgoed gebruiken van de oogst die in het voorgaande jaar op het eigen bedrijf is geteeld. In de praktijk gebeurt het steeds vaker dat grote telers en handelaren afspraken maken met boeren in de omgeving: zij leveren het pootgoed en verzorgen het gewas en de andere partij levert het land. Er wordt een contract opgesteld waarbij op papier de indruk gewekt wordt dat de teelt op deze wijze op het ‘eigen bedrijf’ plaatsvindt van degene die het pootgoed heeft aangeleverd.
‘Eigen bedrijf’
Zo wordt het begrip ‘eigen bedrijf’ ten onrechte opgerekt en worden kwekers van kwekersrechterlijk beschermde rassen benadeeld, aldus Breeders Trust. ‘De handelswijze van Ebben, waarbij gebruik wordt gemaakt van deelteeltcontracten, kun je dus zien als het illegaal in de handel brengen van ongecertificeerd uitgangsmateriaal. De akkerbouwers die dergelijke deelteeltcontracten hebben afgesloten, zijn eveneens in overtreding’, verklaart Breeders Trust.
Volgens algemeen directeur Geert Staring van Breeders Trust maakt deze uitspraak duidelijk dat telers en handelaren die op de manier gebruik maken van deelteeltcontracten illegaal bezig zijn. ‘Maar ook is nu duidelijk wat onder het begrip ‘eigen bedrijf’ verstaan mag worden.’
Breeders Trust?
Breeders Trust is een organisatie van negen pootaardappelkweekbedrijven uit Duitsland, Nederland, Frankrijk en Denemarken. De organisatie ondersteunt de deelnemende bedrijven bij de opvolging en handhaving van het kwekersrecht en het uitbannen van illegale productie en handel van uitgangsmateriaal.
Ook in België is de naam Breeders Trust intussen zeer goed bekend. Zij wonnen deze zomer ook in België een rechtszaak tegen FAVV rond hoevepootgoed (zie blog) en in april van dit jaar bereikten ze een akkoord over de inning van licentierechten voor hoevepootgoed met de Belgische landbouworganisaties (zie hier).
Bron: www.akkerwijzer.nl