Op woensdag 22 augustus vond de aardappeldemodag plaats in Westmaas (Nederland). Naast een rooidemonstratie waren ook proefvelden te bezichtigen en hadden een ruime waaier aan firma’s uit de aardappelsector een stand op dit gebeuren.
Het rooien zelf vond plaats op een veld Innovator, dat ruim vooraf geloofdood en geklapt was en dat vooral zeer droog was. Het aantal kluiten bleef evenwel beperkt.
Niet alle machines waren even goed afgesteld met soms gesneden knollen na de passage of op de inschuurlijn.
Bij de proefveldjes werd ook aandacht besteed aan bacterieziek in pootgoed, waar het Deltaplan Erwinia toegelicht werd. Op het proefveldje werden aardappelen uitgeplant die geïnfecteerd waren met diverse stammen van de oude “erwinia” (Dickeya solani, Pectobacterium…)
Uit het onderzoek in Nederland blijft dat de oorzaak van bacterieziek vooral de agressieve Pectobacterium carotovorum carotovorum (Pcc) is, en veel minder dan gedacht Dickeya solani (Ds). P. atrosepticum heeft nog minder belang. Op het proefveldje hadden 50% van de planten geïnfecteerd met Pcc verwelking. Bij D. solani was dit maar 25%. De combinatie van Pcc en Ds gaf echter 80% verwelkte planten.
De onderzoeker in Westmaas zei dat de strijd tegen erwinia een combinatie is van verschillende items en duurt van “veld tot veld”:
- Miniknollen gebruiken en maximum 3 veldgeneraties
- Loofklappen zorgt voor verspreiding (bacteriën zijn tot ruim 3 weken na klappen nog in de loofresten terug te vinden). Oplossing is niet meer klappen en vollevelds doodspuiten. Sommige rassen krijgen dan echter last van Phoma. Oplossing hier is alsnog klappen, 1 week na chemische loofdoding.
- Ontsmetten na inschuren is zinloos: de bacterie zit na 6 minuten in de schil. De tijd tussen rooien, lossen op de kipper en inschuren (om dan te ontsmetten) duurt veel langer
- Direct ventileren in de bewaring is nodig, dit 3 à 4 dagen lang
- Rooien in 2 fasen kan bijdragen aan minder bacterie, omdat hiermee veel vrij vocht verloren gaat op het veld
- Voorkiemen kan voor versmering zorgen: is dit altijd nodig?
- Ook bij (late) selectie kan versmering optreden: viruszieke planten moeten opgeruimd worden vroeg in het seizoen als de planten nog klein staan en er minder versmering is. Vooral bij late selectierondes (als al bacterie aanwezig is), kan versmering en verspreiding optreden.
De resultaten van het Deltaplan Erwinia zullen in telersbijeenkomsten in het najaar toegelicht worden. Voor regio Zeeland zal dit plaatsvinden op 13 november in Axel. De folder voor de bijeenkomsten kan je hier raadplegen. Meer details over de bijeenkomst in Axel vind je hier.