Vandaag 16 juni vond het jaarlijks bezoek plaats aan het controleveld van de Vlaamse Keuringsdienst aangelegd op de terreinen van het ILVO. Hier zijn zowel de stalen van de postcontrole (oogst 2015) als precontrole (moederpartijen 2016) uitgeplant. Een ideale gelegenheid om de partijen van vorig jaar te zien, kennis uit te wisselen en op de hoogte te zijn van de actualiteiten.
Areaal Vlaanderen 16% lager
Guido Mussche lichte voorafgaand kort enkele voorlopige cijfers toe. Het ingeschreven areaal ligt dit jaar fors lager en bedraagt nog 1161,88 ha (- 16%). Bintje speelt ruim 1/3 van zijn areaal kwijt, maar blijft nog het grootste ras. Fontane verdubbelt bijna in areaal en wordt zo ras nr. 2. Die tweede plaats gaat ten koste van Lady Rosetta, dat nog amper 40% van zijn areaal overhoudt van vorig jaar. Het Vlaamse areaal kent dus een sterke terugval na 3 jaar van stijgend areaal en komt terug op het niveau van 2012. Er zijn wel meer telers aangemeld, 60 in totaal, die gemiddeld 19,36 ha per bedrijf vermeerderen (of 7,46 velden van gemiddeld 2,56 ha). In totaal worden 44 rassen vermeerderd.
Certificering oogst 2015
In totaal werd van oogst 2015 31.576 ton gecertificeerd, 21% minder dan oogst 2014. Vooral van het ras Bintjes werden flink minder tonnages gecertificeerd, er waren dan ook veel virusproblemen in dit ras afgelopen seizoen. Ingedeeld per klasse gaat het in hoofdzaak om klasse E met 9.265 ton en klasse A met 19.805 ton.
Postcontroleveld
Het veld werd aangeplant op 20 en 21 april en het luik pré-controle omvat 138 veldjes van 40 rassen. Voor de postcontrole werden 446 veldjes uitgeplant van 41 rassen. Op 10 juni werd een eerste maal beoordeeld. In het pré-controle werden 11% loten met virus aangetroffen en 1,5% met bacterie. In de postcontrole waren 46% van de veldjes virusvrij en 87% vrij van bacteriën. De grote virusdruk vorig jaar zorgde ook voor enkele opmerkelijke verschillen tussen het nacontrole-resultaat (ELISA of PCR) en het percentage virus in het postcontroleveldje, zowel in opwaartse als neerwaartse zin.
Bacterieziekte
Johan Van Vaerenbergh (ILVO) stond stil bij de analyses uitgevoerd op de moederpartijen (132). In ongeveer ¼ van de ingevoerde Nederlandse partijen werd via de PCR-test op naveleinden (100 knollen) bacterie aangetoond, bijna uitsluitend Pectobacterium carotovorum spp. Brasiliense. Ook in het Belgische prebasismateriaal kwam deze bacterie in diverse loten voor. De klassieke zwartbeen (Pectobacterium atrosepticum) werd in enkele Engelse moederpartijen vastgesteld.
Er werd dan ook voorgesteld om in de toekomst bij aankoop van een moederpartij te vragen naar een (vrijwillig) analyserapport op bacterie. Tot slot werd ook meegedeeld dat vanaf dit seizoen de prijs van een analyse op ring- en bruinrot zal stijgen van 65 naar 80 € per monster.
Mededelingen
Tot slot van de voormiddag lichtte diensthoofd Ann Van Essche nog enkele zaken toe. De inschrijving was dit jaar voor het eerst digitaal (via het e-loket). Er wordt vanuit de dienst ook een nieuwe nummering voor de partijen voorgesteld, uniform aan de andere teelten. Voorts werd een voorstel besproken om de certificaten beter te beveiligen om fraude te vermijden en zijn enkele aanpassingen aan het vergoedingsbesluit voorgesteld.