Zowel aan Vlaamse als Nederlandse kant is er bezorgdheid rond de kwaliteit van het pootgoed.

Rooien schiet niet op

Enerzijds zorgt de regen van de afgelopen weken voor heel wat vertraging in het rooien. Normaal is midden september al een heel deel van de pootgoedoogst gerooid, maar nu moet er nog veel gebeuren. Vooral voor de vroege export zorgt dit voor grote problemen (zie ook hier).

Bacterierot

Naast vertraging, zorgt de regen ook voor rotte knollen. Vooral in het Zuidwesten van Nederland is dit jammer genoeg geen uitzondering. Telers moeten afwegen of partijen al of niet geschikt zijn voor bewaring. Of moet er nog gewacht worden met rooien (laten uitzieken). DLV plant volgende week alvast vergaderingen rond bewaren van moeilijke partijen. Uit de nacontrole blijken niet direct problemen met natrot in Nederland, aangezien dat nu bij de NAK via PCR gebeurt, is de analyseperiode té kort om rotte knollen te zien. In de klassieke testen (opkweken in serre + ELISA) kon dit desgevallend wel vastgesteld worden.

Virusziek

Uit de nacontrole komen ook wel onverwachte resultaten naar voor qua virusaantasting naar voor, met verlagingen of zelfs afkeuringen tot gevolg. Dit zowel in Vlaanderen als in Nederland. De hoge bladluisdruk afgelopen groeiseizoen eist dus toch wel zijn tol. De teleurstellende resultaten zorgen er ook voor dat de NAK zijn procedure aanpast. Met het invoeren van PCR als methodiek worden nog 4 substalen getest (4x 50 knollen). Wanneer er 4 positieve reacties zijn, worden er nu bijkomend 400 knollen extra getest en wordt dan het resultaat over de 600 knollen samen bekeken en beschouwd als eindresultaat. Ter vergelijking: in een klassieke ELISA test worden minimaal 25 testen uitgevoerd (één test bestaat uit 4 plantjes).