Op maandag 8 juni waren we te gast op het bedrijf van Dirk & Andreas Ryckaert in Assenede voor de jaarlijkse studiereis van VVP. Met 60 deelnemers en een interessant programma mogen we spreken van een zeer geslaagde dag.

In zijn welkomstwoord lichtte Dirk de geschiedenis toe van het bedrijf. In 1924 startte grootvader Achiel Ryckaert met pootgoedteelt op zijn bedrijf in Boekhoute. In 1948 startte vader André Ryckaert met een bedrijf in Assenede, waar het bedrijf nu nog steeds gevestigd is. Teelten waren oorspronkelijk suikerbieten, wintertarwe, graszaad, ajuin en ook pootgoed. Begin de jaren ’90 nam Dirk het bedrijf over en vanaf 2013 is Andreas in het bedrijf gekomen. Voor oogst 2014 werd een nieuwe bewaaarloods in gebruik genomen.

Wat de pootgoedteelt betreft wordt jaarlijks ongeveer 75 ha vermeerderd, waarvan 1/3 Bintje vrij geteeld wordt, en de rest onder contract (pool). Het uitgangsmateriaal bestaat voor 80 à 90% uit miniknollen. Het areaal is ongeveer 50/50 verdeeld over Belgisch/Nederlands grondgebied. Door deels seizoenpacht kan de rotatie van 1 op 4 gemakkelijk gerespecteerd worden, en wordt zelfs vaak maar 1x op 5 of 6 jaar pootgoed op hetzelfde perceel geteeld.

Nadien stond Stef Dierickx (Belchim) stil bij de gewasbescherming van pootgoed. Eerste item waren de problemen met het pootgoed bij aanvang van het seizoen, vaak een erfenis van seizoen 2014. Voornaamste problemen waren melkzuurschimmel, droogrot, zwarte spikkel en phoma. Problemen waren er ook met vorming van onderzeeërs. Voor de onkruidbestrijding werd stil gestaan bij het middel Proman. Verder werd ingegaan op de plaagbestrijding, met de verschillende plaagstammen die aanwezig zijn en de mogelijkheden van het fungicide Proxanil. Tot slot kwam de luizenbestrijding met Teppeki in beeld.

Volgende toelichting werd gegeven door Harold Buysse (Climanova) die diverse aspecten van pootgoedbewaring toelichtte. Thema’s waarbij stilgestaan werd waren o.a. ventilatie, drogen met/zonder kachel, ethyleen, koelingselementen met ijswater, belang van condens.

Derde spreker van dienst was Henk Petter (MechaTec) rond kistendraaien en kisten wassen. Zo is er de Vario Fill Flowmaster waarmee tot 100 ton/u kan verwerkt worden. De toestellen zijn ook zo opgezet dat ze in een 1ste fase reinigen en in een 2de ontsmetten. Met deze kistenwassers kunnen tot 40 à 50 kisten gewassen of gedraaid worden.

Nadien volgde een rondleiding op het bedrijf en pootgoedperceel. De dag werd afgesloten met een maaltijd en gezellig samenzijn.

Meer sfeerbeelden op volgende link: http://beta.myalbum.com/album/UImwNH3g9C7N