Naar aanleiding van de goede resultaten in de veldkeuringen in Nederland meldt Boerderij dat het Nederlands pootgoed gezonder wordt met de jaren. Er zijn immers steeds minder verlagingen en afkeuringen tijdens de veldkeuringen. Upt Hiddema, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen, ziet verschillende oorzaken. Enerzijds zijn de steeds professionelere pootgoedtelers (grotere gespecialiseerde bedrijven), de systematische toetsen op bacterie bij klasse S en ook de verschuiving naar de teelt van hogere klassen, die intrinsiek minder zieke planten bevatten.

Deze evolutie is de laatste jaren heel sterk bezig in Nederland. In 2009 namen klassen S en SE samen een kleine 30% van het areaal in (of 10.000 ha). Dit jaar werd 50% van het areaal aangemeld in klassen S en SE, waarbij S alleen al ruim 10.000 ha bedraagt en SE ook bijna 10.000 ha. Met andere woorden een verdubbeling op 7 jaar tijd. In diezelfde periode is het Nederlands areaal ook gestegen van 35.000 naar ruim 40.000 ha. Klasse A pootgoed wordt bijna niet meer aangemeld in Nederland: voor 2015 zijn nog 760 ha aangemeld; in 2009 waren er dit nog ruim 8.800.

Inderdaad heel mooie cijfers qua verlagingen, vraag is of deze evolutie ook zou gelden als er bijvoorbeeld enkel naar klasse S gekeken wordt.

 

Figuur 1    Verlagingen en afkeuring bij de veldkeuring (week 26)

 

Figuur 2 en 3    Evolutie van het areaal pootgoed per klasse (in ha en in %)