Naar jaarlijkse gewoonte hadden we in Diksmuide op 6 februari 2015 onze jaarlijkse algemene vergadering van de V.V.P. (Vereniging van Vlaamse pootgoedtelers)
Overzicht pootgoedproductie 2014
Dirk Ryckaert ,voorzitter van de V.V.P. mocht een 50 tal aanwezigen welkom heten. Kürt Demeulemeester, de secretaris ,gaf overzicht van de bladluisvluchten in 2014 . Ir. Gilbert Crauwels ,hoofd van Vlaamse keuringsdienst, gaf opeenvolgend een overzicht van de pootgoedproductie in Vlaanderen de voorbije vijf jaar en toelichting bij het nieuw keuringsreglement van toepassing vanaf 2016. Het areaal pootgoed in België stabiliseert de laatste jaren en in 2014 hadden we 1380 ha pootgoed in Vlaanderen en 1000 ha in Wallonië. Vlaanderen telt officieel 56 pootgoedtelers en 84% van de teelt situeert zich in West-Vlaanderen. De top tien van de ingeschreven rassen behelst 72 % van de oppervlakte waarvan Bintje 30 % voor zijn rekening neemt. Het areaal Bintje handhaaft zich in België op 630 ha ,waar dit in Nederland de voorbije vier jaar gedaald is van 2000 ha in 2010 naar 1000 ha in 2014.
Nieuw keuringsreglement
Op vraag van Europa wordt het aantal generaties prebasis- en basispootgoed terug gebracht van negen naar zeven, en het maximum aantal generaties gecertificeerd pootgoed bedraagt nog twee. Basispootgoed is dus S, SE of E en dan maximaal twee generaties gecertificeerd A of B. De veldkeuringsnormen worden nog iets strenger en bij partijkeuring zijn er normen voor rot, gewone schurft en lak- en poederschurft , verschrompeld door zilverschurft en uitwendige gebreken. Tot 31/12/2015 wordt het huidig keuringsreglement nog toegepast.
Hoe Nederlandse telers omgaan met de handel
De pootgoedproductie moet in overeenstemming zijn met de vraag ,en 40 miljoen kg Vlaams pootgoed moet een afnemer hebben. In Nederland is de evolutie naar monopolierassen de laatste jaren erg bepalend voor de afzet en is de afstand tussen teler en afnemer nog groter dan in België. Met de jaren werd de behoefte aan beter overleg tussen handel en pootgoedteler duidelijk zodat Upt Hiddema ,pootgoedteler en voorzitter van de pootgoedtelers in Nederland en Europees, zijn ervaring met ons wilde delen. In een geanimeerde uiteenzetting liet hij ons verstaan dat het gemeenschappelijk belang primeert op het individueel belang en dat veel overleg en veel begrip de pijnpunten kunnen verzachten. De liefde kan niet altijd van één kant komen en de rendabiliteit van de pootgoedproductie staat onder druk. We willen de strengste normen respecteren en de handel moet weten dat er geen verschil meer bestaat in normen tussen Nederland en Vlaanderen. Er werd gesproken over temperatuur bij het verladen, respect voor de teler –sorteerder waar er tien dagen moet verlopen tussen bestelling en aflevering, binnen de twee weken na afroep afhalen enz. In Nederland is 70% van de productie bestemd voor export en dit houdt risico’s in. Nederland kiest voor een dominante positie in export en zoekt naar nieuwe recordcijfers. Vanuit Vlaanderen hebben we niet zo’n goed gevoel bij de concentratie van de vraag waarbij winstmarges van de individuele teler steeds meer ondergeschikt raken. Upt Hiddema spreekt wel over samen knokken voor lijfsbehoud, en win/win situaties creëren maar de rendabiliteit van de pootgoedproductie is medebepalend voor de toekomst van de teelt. De Vlaamse handelaren vermeld op de VLAM-website, en ook de anderen moeten weten dat de Vlaamse pootgoedteelt streng gereglementeerd en gecontroleerd wordt en mits wederzijds overleg en respect kan de afnemer van pootgoed ook veel doen opdat iedereen tevreden zou zijn. Voor binnenlands verbruik is het bijzonder waardevol dat de afnemer de herkomst van zijn pootgoed kent.
Inelastische vraag Bintje
Vanuit de sector werden nog wat praktische zaken aangehaald o.a. de website www.vlaamsepootgoedtelers.be werd vernieuwd en brengt actuele informatie over de pootgoedteelt. Hugo Adriansens, ondervoorzitter van de V.V.P. gaf toelichting en info bij de inelastische vraag naar pootgoed Bintje. Als gevolg van een vermindering van het areaal Bintje pootgoed voor Nederland en België van 1970 ha naar 1700 ha, zal het aanbod van Bintje pootgoed toch met 5000 ton dalen. Zelfs met een lagere uitplant zal dit een beter pootgoedprijs voor gevolg hebben. Voor de exportrassen moet nog heel wat vraag los komen en hopelijk geeft de daling van de Euro ook nog wat dynamiek. Een geslaagde namiddag met perspectief voor een dynamische aardappelsector.
Info steunende leden
Door Belchim en Syngenta werd nog productinformatie gebracht over PROMAN als herbicide en PERGOVI FLEX als fungicide.
VVP-leden vol aandacht tijdens Algemene Vergadering van 6 februari jl. |